Twitter Blue nedir, ne işe yarar?

Twitter’ın uzun zamandır konuşulan ücretli üyelik sistemi Twitter Blue, Avustralya ve Kanada’da kullanıma açılıyor. Peki ne özellikleri var? Kimlerin işine yarar? Türkiye’ye gelmeden önce küçük bir inceleme.

Ismail O Postalcioglu
4 min readJun 4, 2021

Bazı temel özellikler (mesela video oynatıcı) bakımından bir türlü kendini geliştirememesine rağmen Twitter, cesur çözümler bulma bakımından hep bir adım önde yürüyor. Blue da bu tür deneylerden biri: Aylık küçük bir ücret karşılığında bazı ekstra özelliklere erişim sağlayan Twitter Blue,

Nedir bunlar?

Bookmark Klasörleri

Hiç kullandınız mı bilmiyorum ama Twitter’da iyi hesaplar takip ediyorsanız, değerli tweet’leri biriktirmek için bookmark oldukça faydalı bir özellik. Ama bir sıkıntısı var: Çeşit çeşit tweet birbiriyle karışıyor. Çünkü Instagram’da kaydedilenleri ayıran koleksiyonlar burada yok.

Twitter Blue sahibi olanlar için bu dert artık ortadan kalkıyor. Bookmark’lar klasörlenebildiği için çok daha verimli bir kullanım sağlıyor.

Bence: Halihazırda bookmark özelliği sunan bir platform, bunları klasörlemeyi teknik olarak çözdüyse neden tüm kullanıcılara vermez anlamak pek mümkün değil. İnsan “Acaba Blue paketine koyacak yeterince özellik bulamadılar mı?” diye düşünüyor ister istemez.

♥️🤍🤍🤍🤍

Tweet’i Geri Alma

İşte verilen parayı hak edecek bir özellik. Markalar veya başka profesyonel amaçlar için Twitter’da çok fazla takipçiye seslenenlerin eskiden beri en büyük korkusu hatalı tweet girmek. Tek bir bağlacı yanlış yazdığınızda bile kendinizi Twitter halkının ellerinde bulabiliyorsunuz. Ama kendince haklı sebeplerden dolayı Twitter eskiden beri içeriği düzeltmeye izin vermiyor.

Twitter Blue ile bu durum kısmen değişiyor. Ücretli kullanıcıların yayınladığı tweet’ler 30 saniye kadar “havada” kalıyor. Kullanıcı bu süre içinde tweet’i geri alabiliyor veya düzeltebiliyor.

Bence: Kullanıcıların tweet düzeltme talebi ile Twitter’ın kendi anlık ruhunu koruma derdi arasında bir uyuşmazlık var. Twitter burada bence iyi bir ara çözüm bulmuş. Sadece bu özellik için bile Twitter Blue’ya geçilebilir. Bu tarz özellikler belki yılda bir sefer lazım olur ama o bir seferde büyük dertten kurtarabilir. Gerçi 30 saniye böyle bir özellik için biraz fazla kısa ama hiç yoktan iyidir.

♥️♥️♥️♥️♥️

Okuyucu Modu

Twitter zincirleme tweet özelliğini getirdiğinden beri bazı hesaplar bu formatta çok kaliteli içerikler yayınlamaya başladılar ve zincir formatının kendine has bir okuyucu kitlesi oluştu. Twitter bunu fark etmiş olacak ki, uzun zincirleri daha kolay okumayı sağlayan “okuyucu modu”nu Twitter Blue’ya eklemiş. Bu modda tweet zinciri tek bir metin halinde görünüyor ve araya etkileşim vs karışmadan metni bir bütün halinde rahatça okuyabiliyorsunuz.

Bence: Anladığım kadarıyla Twitter Blue’da bu bir yayınlama modu değil okuma modu. Oysa bu biraz ters bir bakış açısı.

Diyelim ki benim sürekli zincir yayınladığım bir hesabım var. Bu zincirleri daha cazip hale getirmek için “okuyucu modu”nda sunabilmek isterim. Böylece okuyucularıma daha iyi bir deneyim sağlamış olurum. Bir yayıncı olarak bu seçeneğe para verebilirim. Oysa Twitter bunu bana değil, beni takip edenlere satmaya çalışıyor.

Ben olsam bunu bir okuma ürünü olarak değil, içerik yayınlama ürünü olarak düşünürdüm. Bu şekilde satılsaydı gazete, dergi, kültür-sanat, tarih hesapları için Twitter Blue çok cazip bir seçenek olurdu. Bu haliyle biraz ekstra kalıyor. Yine de zincir seviyorsanız işinize yarayabilir.

♥️♥️🤍🤍🤍

Diğer Avantajlar

Twitter Blue kullanıcıları, yukarıdaki özelliklerin yanı sıra:

  • Özel müşteri hizmetlerinden yararlanabilecek. (Çok iyi)
  • Telefon ekranlarındaki Twitter uygulama ikonunun rengini ayarlayabilecek. (?)

Özet

Twitter Blue Avustralya’da 4,49 Avustralya Doları, Kanada’da 3,49 Kanada Doları fiyatla kullanıma açılıyor. Yani (kurlar daha da yükselene kadar) 25–30 TL civarı bir fiyatı var. Hem tweet düzeltme özelliği, hem de daha hızlı yardım alabilme, Twitter’ı profesyonel amaçlarla kullananlar için değerli vaatler.

Bookmark klasörleri ve okuyucu modu aslında aynı tip kullanıcıya hitap ediyor: Twitter’ı bilgi veya haber ağırlıklı kullanıyorsanız, hobiniz veya işiniz için Twitter’da bir şeyler okumaya, araştırmaya ve bulduklarınızı kolayca biriktirmeye ihtiyacınız varsa, Twitter Blue faydalı olabilir.

Ürün bu iki tür kullanıma odaklanmış gibi görünüyor. Sıradan kullanıcı için çok cazip değil. Eğer amaç profesyonel ve entelektüel amaçlarla kullananları Twitter’a daha çok çekmekse, ikisi için de biraz daha geliştirmeye ihtiyaç var gibi duruyor.

Belki de Twitter, bazı cazip özellikleri önce Blue kullanıcılarına sunmayı, Blue’ya daha da iyi özellikler getirdikçe öncekileri genele yaymayı planlıyordur. Muhtemelen en mantıklı yaklaşım bu olur. Çünkü zaman içinde sıradan kullanıcılar Blue’daki bazı özellikleri şiddetle talep etmeye başlayacaklar. Blue kullanıcıları ise, teknolojiye para veren herkes gibi daha fazlasını isteyecekler.

--

--

Ismail O Postalcioglu
Ismail O Postalcioglu

No responses yet