“Money Talks”: Clubhouse Payments nedir?
Clubhouse, dinleyicilerin uygulama üzerinden yayıncılara doğrudan para gönderebilmelerini sağlayan “Payments” adlı bir özellik açıkladı:
https://www.joinclubhouse.com/introducing-payments
Açıklama kısaca şöyle:
Amacımız içerik yaratıcılarının topluluk oluşturabilmeleri, dinleyici toplayabilmeleri ve daha yüksek etki yaratmaları.
Ödeme özelliğini tüm kullanıcılara açtık, ödeme alma özelliğini şimdilik küçük bir grupla başlattık. Aşama aşama yayacağız. Nasıl işlediğini göreceğiz. Feedback’leri değerlendireceğiz. Ödeme alma seçeneğini de zamanla tüm yayıncılara vereceğiz.
İşleyişi:
- Yayıncının hesabı üzerine tıklıyorsunuz
- Karşınıza “send money” (para gönder) seçeneği çıkıyor
- Miktarı seçiyorsunuz
(İlk defa yapıyorsanız karşınıza kart tanımlama ekranı çıkıyor ve buradan kartınızı tanımlıyorsunuz)
Tabii Clubhouse kendine ait bir ödeme sistemine sahip olmadığı için bu konuda bir çözüm ortağıyla çalışıyor: Stripe. Stripe maalesef tıpkı Paypal ve diğer birçok uluslararası dijital ödeme sistemi gibi Türkiye’den kullanılamıyor.
Clubhouse’un ödeme altyapısının Türkiye’de engellenmiş olması, Payments’ın Türkiye’deki etkisini hafifletecektir. Türkiye’den Stripe kullanmanın bazı dolaylı yöntemleri illaki var ama işin içinde para alma-gönderme olduğu için, bu sistemi normalin dışında kullanmak, kredi kartını böyle yöntemlerle tanımlamak diğer dijital konulardan biraz daha hassas. Bu da Clubhouse içinde bu özelliğin Türkiye’deki yayılımının diğer ülkelerden daha yavaş olması demek.
Amaç ne?
Clubhouse resmi açıklamasında bu özelliği içerik yaratıcılarını desteklemek için geliştirdiğini söylüyor ama “Neden?” sorusunun daha detaylı bir cevabı var:
2021 başlarında yaşadığı ciddi yükselişten sonra geçtiğimiz 3–4 ayda büyümesi yavaşlayan Clubhouse için, kullanımın azalması ve kitlenin uzaklaşması bir çeşit kriz demek. Şirket bu krize karşı bulduğu çözümün içerik yaratıcılarına odaklanmak olduğunu daha önce duyurmuştu.
Clubhouse Instagram veya YouTube gibi platformlardaki influencer’lar için çok zor bir yer. Görsel dünyayı desteklemiyor. Bu yüzden de sadece sesli içerik yaratarak büyüyebilecek yeni insanlara ihtiyacı var. Bunun için de yayıncılara buradan bir şeyler kazanabileceklerini hissettirmek gerekiyor. Bu aslında Twitch’in zaman içinde başarıyla kullandığı strateji.
Günlük kullanımı nasıl etkiler?
Türkiye’deki entegrasyon problemini göz ardı edersek, sosyal mecralarda yayıncılara para göndermek artık gittikçe normalleşiyor diyebiliriz. Payments da bu normalleşme sayesinde yaygın bir kullanıma ulaşabilir.
Ödeme yapma, dinleyicinin yayıncı karşısında daha değerli ve daha güçlü olmasını sağlıyor. Yayıncıya destek gönderilebilen mecralarda dinleyici/izleyicinin elinde, yayıncıyı daha iyi performans göstermeye motive edecek somut bir vaat var.
Bu, yayıncıları daha kaliteli içerikler yaratmaya motive edecektir. Odalardan maksimum gelir sağlamak isteyen yayıncılar, kitleyi düzenli olarak odaya çekecek şekilde davranacaklar. Halihazırda zaten genel eğilim odaları haftanın belli bir gününe ve saatine koymak. Bu eğilim, Payments ile birlikte somut getirisi olan bir yönteme dönüşecek.
Clubhouse yayıncıların emeğini destekleme stratejisinin devamı olarak, tıpkı Spotify’ın story paylaşımları ya da YouTube’un video gömme özellikleri gibi daha çekici paylaşım/davet özellikleri bulmaya da gidebilir.
Odaların dinleyicileri daha düzenli ve devamlı yayınlara ilgi gösterdikçe, odaların dinleyici kitleleri daha kalıcı topluluklar hale gelecektir.
Yayıncılar tabii ki bu ortamda daha motive durumda olacaklar ve yayınlarına daha iyi hazırlanacaklar. Clubhouse’ta bir yayını canlı tutmak oldukça zor. Sadece sesten oluşan içeriklerde, mesela radyoda, en rahat ve boş görünen konuşma bile ciddi hazırlık gerektiriyor. Yayıncılar odaları canlı tutmanın karşılığını görürlerse bu konuya daha çok emek verecekler.
Markaları nasıl etkiler?
Clubhouse’ta henüz markalar teknik olarak yok. Platform, Instagram ya da Facebook’taki gibi markaların kullanabileceği, daha detaylı bir hesap türüne sahip değil. Şu an tüm hesaplar, tıpkı WhatsApp’taki gibi bir telefon numarasına bağlı ve sistem her hesabın bir gerçek kişiye ait olduğunu varsayıyor. Buna rağmen markalar adına açılan hesaplar var. Clubhouse’un orta vadede ihtiyaç duyduğu en önemli geliştirmelerden biri, mevcut yapıyı bozmadan markaların kullanabileceği bir hesap türü bulmak.
Payments’ın markalara etkisine gelecek olursak, konu yine dönüp dolaşıp konuşmacıların motivasyonuna geliyor:
Dünya çapında ve yerelde birçok eğitim ve danışmanlık şirketi var. Eğitimle ilgilenen, bilgi paylaşma vaadi taşıyan markalar veya kurumlar, Payments sayesinde, onlar adına yayınlarda konuşacak uzman bulmakta ya da kendi kadrolarındaki uzmanları konuşturmakta biraz daha kolay hareket edebilecekler. Çünkü o markanın açtığı odada konuşan kişi sadece bilgi paylaşımı ile değil, ortaya koyacağı eğitim veya bilgi sayesinde dinleyicilerden gelir elde edebileceği bilgisiyle de motive olacak. Bu sayede daha dolu içerikler ortaya çıkacak.
Bu motivasyondan yararlanan markanın eğitim veya danışmanlık sektöründe olması da şart değil. Bir kahve markası bir kahve uzmanını odasında konuk ederken, bir spor markası etkili bir sporcuyla soru-cevap seansı düzenlerken daha ikna edici olacak.
Tabii burada söylediklerimin bazıları uzun vadede göreceğimiz etkiler. Bunları yorumlarken ödeme sistemiyle ilgili engelleri bir kenara koyduğumu fark etmişsinizdir. Eğer yöntemin işe yaradığını görürse Clubhouse ödeme altyapısını genişletebilir ya da Türkiye’de Stripe ile ilgili engeller azalabilir. İşin bu kısmını zaman gösterecek.
___